Štvornásobné navýšenie eurovalu je len špekulácia, tvrdí Peter Kažimír

27.09.2012 Bratislava

Bratislava 27. septembra (TASR) - Úvahy o tom, že by sa kapacita vznikajúceho Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS) mala zvýšiť štvornásobne, z dohodnutých 500 miliárd eur na 2 bilióny eur, sú len špekuláciou. Tvrdí to minister financií SR Peter Kažimír (Smer-SD).

Takéto fámy sa podľa neho priebežne objavujú v médiách aj preto, lebo situácia v eurozóne a špeciálne v Grécku je stále neprehľadná. Správa medzinárodných veriteľov, tzv. Trojky, o vývoji v tejto zadlženej krajine mala byť pôvodne známa už v septembri, stále však nebola zverejnená.

"Pre nás je kľúčová správa Trojky. Sme do istej miery nervózni, že sa tá správa neustále odkladá. Je čas, aby bolo nastavené zrkadlo, aby sa nevytvárali rôzne fámy a scenáre v médiách," konštatoval Kažimír na dnešnej tlačovej konferencii. Informácie o možnom výraznom navýšení trvalého eurovalu priniesol cez víkend nemecký týždenník Der Spiegel.

V súvislosti s krokmi na postupné zavedenie bankovej únie v Európskej únii (EÚ) Kažimír upozornil na viaceré úskalia tohto procesu. Súhlas s akýmkoľvek odovzdaním kontroly nad dohľadom nad bankami na Európsku centrálnu banku (ECB) by mal byť podľa neho spojený s absolútnou istotou o vývoji v bankových sektoroch v ďalších krajinách.

"Súhlasíme s koncentráciou dohľadových právomocí v rukách ECB, ale podľa nás sa tento scenár nedá naplniť bez vyjasnenia vízie v oblasti rekapitalizácie, rezolučných fondov a ochrany vkladov ako takých. Ťažko môžeme pripustiť prevzatie zodpovednosti za rekapitalizáciu bánk alebo ochranu vkladov v krajinách v stave, ktorý nie je jasný a vyriešený," doplnil.

I. KORČOK: Explicitné vyjadrenie o trvalom eurovale má zabrániť špekuláciám


Stretnutie zástupcov strán zmluvy, ktorou sa zriaďuje Európsky mechanizmus pre stabilitu (EMS), takzvaný trvalý euroval, sa konalo dnes v Bruseli, pričom strany sa dohodli na vysvetľujúcom vyjadrení, ktoré zabráni špekuláciám o tom, že by mohlo dôjsť k nekontrolovanému navyšovaniu EMS. Uviedol to vedúci Stáleho zastúpenia SR pri EÚ Ivan Korčok.

"V nadväznosti na rozhodnutie nemeckého ústavného súdu v súvislosti s trvalým eurovalom bolo nevyhnuté urobiť takzvané interpretatívne vyhlásenie skôr, ako trvalý euroval nadobudne platnosť," uviedol Korčok v rozhovore pre TASR. Pripomenul, že EMS by mal nadobudnúť platnosť už o necelé dva týždne, 8. októbra.

Korčok v súvislosti s prijatým interpretatívnym vyjadrením zástupcov signatárskych krajín EMS zdôraznil, že sa nemení obsah zmluvných záväzkov. Tie už boli ratifikované. Diplomati dnes prijali iba explicitné, presné interpretačné vyhlásenie, ktoré hovorí o tom, že žiadne ustanovenie zmluvy o EMS sa nesmie vykladať a aplikovať takým spôsobom, aby viedlo k vyššej platobnej povinnosti, ako je zodpovedajúci podiel na schválenom základnom imaní trvalého eurovalu.

Podľa slovenského veľvyslanca pri EÚ to z právneho aj praktického hľadiska vylučuje možnosť, aby trvalý euroval bol na základe zmluvy navýšený bez explicitného súhlasu niektorej zo zmluvných strán.

"To je taká posledná bodka predtým, ako začne euroval naozaj fungovať," uviedol Korčok.

V kocke to podľa neho znamená, že každý signatársky štát EMS, vrátane Slovenska, by musel súhlasiť s ďalším navyšovaním trvalého eurovalu nad doteraz určenú hranicu. Tým sa predíde obavám a špekuláciám o možnom nekontrolovanom nadmernom navyšovaní trvalého eurovalu.
 

Vyberte región